O MIKROSPOROZI

Mikrosporoza je zoonoza, što znači da se bolest može prenijeti sa životinje na ljude. Najčešće se zaraze djeca jer njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen, a također često bez kontrole diraju i igraju se s nepoznatim mačkama.

Važno je znati da veliki broj zdravih mačaka mogu biti nositelji uzročnika.

Prenosi se direktnim kontaktom s bolesnom mačkom, ali i s druge životinje. Uzročnik je izrazito otporan na nepovoljne vanjske utjecaje, može na predmetima i okolini preživjeti i više mjeseci, pa je moguće zaraziti se i preko kontaminiranih predmeta (npr.oprema za uređivanje životinje), namještaja ili okoliša. Bolest se češće javlja kod mladih životinja, lošeg imunološkog stanja, u lošim zoohigijenskim uvjetima i kod bolesnih.

Očituje se jednim ili više bezdlačnih mjesta na tijelu životinje,okruglog, ovalnog ili nepravilnog oblika.  Područja mogu biti manja, ali mogu zahvatiti i veće površine tijela. Pojavljuje se crvenilo, perutanje kože, a katkad i manje kraste.

Kod ljudi, ukoliko je obuhvaćeno vlasište, kosa na tim mjestima otpada u krugovima ili ovalnim plohama, a na koži se vide promjene u obliku krugova sa crvenim uzdignutim rubom.

Kako se može dokazati bolest

Ukoliko se sumnja na mikrosporozu, prvo se životinja, a naročito njena promijenjena mjesta pregledavaju Woodovom lampom u zamračenoj prostoriji.

Za sigurnu dijagnozu treba uzeti uzorke s promijenjenih mjesta na životinji i poslati ih u laboratorij na kultivaciju. Potrebno je nekoliko dana do dva tjedna da uzročnik izraste na kulturi.

O PROGRAMU

Kako je tijekom 2003. godine  zabilježen porast mikrosporoze u sklopu naše veterinarske djelatnosti.Gljivica Microsporumcanis prvi je put u Hrvatskoj otkrivena početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Ubrzo je postala je otpornija na uobičajenu terapiju. Manifestira se u različitijim i pomalo neuobičajenim oblicima, a i liječenje  u ljudi je sve zahtjevnije.

Program se temeljio na  određivanju prisutnosti gljivice Microsporum canis kao i ostalih dermatofita na krznu pasa i mačaka. Pretraga je bila besplatna za sve zainteresirane vlasnike ljubimaca u Poreču. Tijekom programa otkriven je veliki broj kliconoša  u kojih je prevenirana bolest te osobito prijelaz na ukućane.