O DIROFILARIOZI

Srčani crv (heartwormdisease) ili dirofilarioza je parazitska,  potencijalno smrtonosna, bolest pasa i mačaka. Uzročnik ove bolesti je oblić koji se  stručno zove Dirofilariaimmitis. Odrasli oblić žive u arterijama pluća i desnom srcu psa.

KAKO ŽIVI DIROFILARIJA?

Odrasli paraziti žive u desnoj pretklijetki i klijetki i plućnim arterijama psa.Odrastao mužjak je veličine 12-18 cm, a ženka 25-35 cm.   Odrasla ženka polaže ličinke tzv. mikrofilarije. One krvotokom putuju po cijelom tijelu. Kada komarac siše krv zaraženog  psa, on sa krvlju usisa i mikrofilarije, koje u komarcu nastavljaju svoj razvoj do invazijske ličinke u razdoblju od  dva tjedna. Kada takav komarac  siše krv na drugom psu, ubrizgat će mu invazijske ličinke. Ličinke  će putovati kroz potkožje do krvnihžila i zatim krvotokom do srca, gdje se razviju u odrasle parazite koji se pare. Vrijeme koje je za to potrebno iznosi 6 mjeseci.

KAKO SE BOLEST OČITUJE?

Bolest koja će se razviti ovisi o broju dirofilarija, dobi i  aktivnosti psa. Bolest može proteći bez ikakvih znakova, ali i sa teškom kliničkom slikom, pa čak i smrtnim ishodom.
Kod psa prisustvo parazita u srcu i velikim krvnim žilama  dovodi do poremetnji u krvotoku, čija je posljedica zadebljanje srčane stijenke i napokon srčana slabost. Životinja se u početku zamara i pri uobičajenim aktivnostima, neraspoložena je, slabije jede i gubi na težini Kasnije prevladava kašalj zato što se tekućina nakuplja u plućima.  Kada srce potpuno oslabi, moguće je nakupljanje tekućine i u trbušnoj šupljini (ascites).

O PROGRAMU

S obzirom na  brojne kliničke slučajeve dirofilarioze u pasa na području Istre te veliku zabrinutost uzgajivača i  osobito pasa tartufara, monitoring i uspostavljanje sustava prosvjećivanja  od iznimnog je značaja. Program se temeljio na pretrazi krvi na prisutnost mikrofilarijametotom po Knottu te određivanju antigena koji govore o prisutnosti ženki u plućima i srcu. Na temelju dobivenih rezultata određeni su distrikti učestalog pojavljivanja bolesti, otkriven je i značaj potkožne dirofilarije kao što je i dokazano širenje bolesti.