ZAŠTO JE VAŽNO ODRŽAVATI ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE ?

Jeste li znali da ljubimci su pet puta brži  u stvaranju  kamenca u odnosu na ljude? Jeste li znali da ozbiljne tegobe osjećaju već u trećoj godini? No neugodan zadah nije jedini problem. Periodontalna bolest dovest će i do bolnosti kao i širenju bakterija prema srcu , bubregu i jetra. Poslušate li nas učinit ćete veliku stvar za vašeg ljubimca koji će živjeti duže, zdravije i kvalitetnije.

ŠTO JE TO PERIODONTALNA BOLEST?

Periodontalna bolest je ustvari upala tkiva koje okružuje zube , a nastaje zbog nakupljanja čestica hrane i bakterija na desni.  Ove čestice stvaraju ljepljivi sloj koji se stručno naziva plak , a kad se na njega nagomilaju sastojci sline i minerala nastaje kamenac. Kamenac koji zaostaje , uzrokovat će upalu desni . U nastavku nakupljanje kamenca stvorit će idealne uvjete u kojima će se bakterije razmnožavati. Kada se pak to desi nastupit će nepovratna faza bolesti koja će imati za posljedicu gubitak kosti, uništenje tkiva i stvaranje gnoja u prostoru između desni i zubi. To je razlog zašto mi najiskrenije preporučamo njegu zubi korištenjem prikladne prehrane i svakodnevnog pranja zubi. Jednom kad se plak pretvori u kamenac samo profesionalno čišćenje prikladnim instrumentima će pomoći.

PRIPAZIMO NA SLJEDEĆE OPASNOSTI KOJE LJUBIMAC MOŽE REDOVITO PRONAĆI U KUĆI ILI VRTU

Sobne biljke – difenbahija, filodendron,zumbul, ljiljan, imela

Pesticidi – kompost, lijekovi, analgetici, antidepresivi , sredstva za spavanje , mišićni relaksansi i lijekovi za srce

Sredstva za čišćenje

Neke namirnice – Čokolada, grožđe, grožđice, ribizl, ksilitol (zaslađivač),masni ostaci hrane, luk, češnjak

I LJUBIMCI VOLE MASAŽU

Masaža za ljubimce održava i poboljšava fizičko i mentalno zdravlje. U ljudi se već koristi tisućama godinama a danas postoje spoznaje o učinku i na ljubimce. Masaža potiče tijelo ljubimca da izlučuje endorfine  koji su ustvari kemijska sredstva koja smanjuju bol i dovodi do ugodnog osjećaja. Masažom se mogu postići i sljedeći učinci : smanjiti krvni tlak, relaksirati unutarnje mišiće, i potaknuti na rad bubrege i jetru, potaknuti snažni razvoj srčanog mišića, smanjiti bol, tenziju, slabost i upalu, poboljšati pokretljivost zglobova , i povećati dotok kisika u stanice. Masaža također pomaže i pri rješavanju problema temperamenta u ljubimca : ohrabrujući i stvaranjem povjerenja, zatim smirivanjem nervoznog ili hiperaktivnog ljubimca, ohrabrujući stidljivog ljubimca i smirivanju agresivnog ili dominantnog ljubimca.

JESTE LI PRAVOVREMENO CIJEPILI VAŠEG LJUBIMCA ?

U posljednje vrijeme vrlo su česte zarazne bolesti kako pasa tako i mačaka. Jedino cijepljenjem možemo ih zaštititi protiv zaraznih bolesti, kao što je panleukopedija i parloviroza u pasa. Jedino cijepljena životinja moći će preživjeti smrtonosne viruse. Posebno je važno cijepiti ljubimce u prvim mjesecima života. No to nije dovoljno. Kako bi osigurali dovoljnu zaštitu , cijepljenje treba ponoviti svake godine. To je i prilika kada ćemo vašeg ljubimca pregledati i odrediti zdravstveno stanje. Nemojte riskirati , održavajte zdravlje redovitim cijepljenjem i pregledima.

KAKO ODABRATI NAJBOLJU PREHRANU ZA LJUBIMCA ?

Jeste li znali da prehrana značajno utječe na zdravlje vašeg ljubimca. Kako naši ljubimci rastu, pa od šteneta i mačića nastaju odrasli ili pak starci , njihova prehrana je različita. Brojna istraživanja su dokazala da hranjive tvari u dijeti ovise osobito o dobi. Zbog brzog rasta i potreba za mnogo energije, štenad i mačiće moramo hraniti hranom koja sadrži mnogo proteina, masti i minerala, za pravilan rast mišića i kosti. Za velike i divovske pasmine postoje i specijalne formule. Odraslom psu treba ponuditi hranu koja će omogućiti kvalitetan život održavanjem zdravlja probavnog sustava kože i imunosti. Za starije ljubimce na tržištu postoje posebne hrane, koje sadrže manje kalorija i više vlakna tih sastojaka. Njihova hrana sadrži i manje soli i pomno odabrane proteine. Želite li saznati nešto više o idealnoj prehrani, radujemo se svakom vašem upitu.

NEKI TO VOLE VRUĆE, NO TO NISU LJUBIMCI

Svi mi volimo ljeto, lijene dane, duge večeri ,no moramo misliti na naše ljubimce. Pretjerana toplina može nažalost ubiti našeg ljubimca. Zato uvijek osigurajmo našem ljubimcu svježu i čistu vodu te nemojmo ga opterećivati tijekom vrućih sati. Posebna opasnost prijeti starim, pretilim psima, ili pak onima sa srčanim problemima. Njima osigurajmo samo ranojutarnje i večernje šetnje. Opekotine su također vrlo opasne. Poznato je da mačke uživaju na suncu no one s bijelom njuškicom i vrškovima ušiju su osobito osjetljive na opekotine i posljedične tumore kože. To možemo izbjeći ako im onemogućimo duži boravak na suncu .

SJEMENKE I TRAVKE U KRZNU

Sjeme ,trava i klasovi i cvatovi  mogu  lako dospjeti u  krzno , osobito pasa.  Tu  se najčešće  pomiču i mogu ući u ušku ili pak ozlijediti prostor među šapama. Redovito češljanje nakon šetnji je pravi način sprečavanja i ovog problema.

IMA LI LJUBIMAC SUHO OKO ?

Ima li vaš ljubimac suho , crveno ili ljepljivo oko ? Vidite li i tragove gnoja ? To su sve znakovi problema koji može imati različite uzroke. Najčešći uzroci su konjuktivitis ( upala očnih sponica, alergija ili ogrebotine) no neki psi imaju samo problem s nedostatkom suza.  Takvo stanje nazivamo suhim okom .

ZAŠTO SU SUZE VAŽNE?

Suze su bogate kisikom i hranjivim tvarima koje su potrebne rožnici. One rožnicu čine glatkom , a imaju i ulogu da čiste i štite oko.

Suho oko je stanje uzrokovano smanjenim ili potpunim nedostatkom proizvodnjom suza. Ovo stanje uglavnom uzrokovanom uništenjem suznih žlijezdi pretjeranim imunološkom reakcijom. Nedavna istraživanja pokazala su da čak svaki dvadeseti pas može imati ovaj oblik problema. Ne pomognemo li ljubimcu oči će biti trajno upaljene i bolne . Na svu sreću postoji jedan vrlo jednostavan test kojim možemo provjeriti sposobnost proizvodnje suza , to je : Schirmertear test , a izvodi se sterilnim papirićem kojeg postavljamo u očni kut i zadržavamo tijekom jedne minute. Ovim postupkom određujemo udaljenost na papiriću do kojeg su doprle suze. Ovakvo stanje može se liječiti posebnim mastima. Primijetite li sličan problem potražite veterinarsku pomoć , jer se uznapredovali slučajevi teže lijeće.

ZAŠTO JE VAŽNO KASTRIRATI LJUBIMCE ?

Jeste li znali da pored sprječavanja skotnosti postoje i brojne prednosti.

Psi – kuje se uglavnom tjeraju dvaput godišnje , a svako tjeranje traje tri tjedna. Tijekom tog razdoblja kuja će biti osobito zainteresirana za parenje što će ju natjerati da potraži partnera.

Mačke- se tjeraju svaka dva tjedna tijekom sezone parenja a to je u proljeće i ljeto. Mužjaci ako nisu kastrirani, markirat će teritorij svojom mokraćom neugodnog mirisa. Pored toga često stradaju u borbi a  i kroz ozlijede se mogu i zaraziti smrtonosnim virusima. Smrtonosne viruse mogu prenositi i tijekom parenja.

ŠTO UKLJUČUJE OPERACIJA ?

U kuja i mačaka , kastracija podrazumijeva odstranjivanje jajnika i maternice pod anestezijom. Ovaj kirurški zahvat sprečava skotnost ali i mogućnost nastanka opasnih infekcija maternice, kao i rizik razvoja potencijalno smrtonosnih tumora i mliječne žlijezde.  U pasa i mužjaka mačke , kastracija podrazumijeva uklanjanje oba sjemenika pod anestezijom. Kastrirani mužjaci će manje lutati, te biti manje izloženi ozljedama i infekcijama.