Virus i dalje uzima žrtve

Kao u ljudi tako i u naših ljubimaca virusi predstavljaju  veliki zdravstveni problem Brojni među njima su vrlo otporni pa dugo preživljavaju u okolišu. Vrlo brzo se umnažaju te se izuzetno brzo šire. Sva ova svojstva utjelovljena su u parvovirusu koji je odgovoran za vrlo opasnu parvovirozu, bolest koja  kada se pojavila u prošlom stoljeću poharala čitav  pseći svijet. Nažalost i danas  je ovaj virus  prisutan  među psima. Od njega redovito nastradaju mlade necijepljene životinje pa smo tako u posljednje vrijeme svjedočili  povratku  ovog velikog problema.

 

Odakle opasnost?

 Virus bira stanice koje se brzo dijele ,a to su svakako stanice sluznice crijeva i neke krvne stanice.  Rlo je opasan jer napada i srce.

 

Kako se očituje bolest ?

Glavni znakovi  su  pospanost i iscrpljenost, obilno povraćanje, gubitak teka,  te krvav proljev izrazito neugodnog mirisa.  Oštećeno crijevo nema sposobnost upijanja hranjivih tvari i vode pa životinja  vrlo brzo dehidrira, kao što i gubi veliku količinu bjelančevina.  Dotaknemo li trbuh životinja će vrlo bolno reagirati. U većini slučajeva psi nemaju povišenu, već sniženu temperaturu. Dehidracija najčešće i  dovodi  smrtnog ishoda.

 

Samo cjepivo pomaže

Kako se protiv virusa ne možemo boriti  jedini način je  da pravovremeno cijepimo psa.  Zbog velike učestalosti  virusa među psima cijepljenje protiv parvoviroze  se smatra jednom od najvažnijih mjera  kojima osiguravamo zdrav život našem ljubimcu.    Uglavnom štenad protiv ove ali i drugih zaraznih bolesti cijepimo u dobi od 6 do 8 tjedana.  Samo jedno cijepljenje ne daje pravu sigurnost zaštite pa zato ponavljamo isto za četiri tjedna. Svakako preporučamo  cijepljenje ponoviti svake godine.